Blokowanie ekranu lub urządzenia

Wychodząc na cały dzień, nie zostawiasz chyba drzwi do domu szeroko otwartych? Ta sama zasada obowiązuje na urządzeniach, których używasz. Zawsze, gdy skończysz korzystać z komputera stacjonarnego, laptopa lub telefonu, zablokuj ekran. Aby zwiększyć bezpieczeństwo, tak skonfiguruj urządzenie, by w chwili przejścia w tryb uśpienia blokowało się automatycznie. To szczególnie ważne w przypadku telefonów i tabletów, bo łatwiej je zgubić, a wtedy mogą je znaleźć osoby, które nie powinny mieć dostępu do Twoich informacji, oraz komputerów domowych, które są we wspólnych pomieszczeniach.

Na wielu komputerach możesz zablokować ekran w ustawieniach systemu. Telefon lub tablet możesz zabezpieczyć kodem PIN lub wzorem, który dodatkowo chroni dane. Jeśli masz urządzenie z Androidem, wykonaj te proste czynności, by ustawić blokadę.

Narzędzia bezpieczeństwa

Odkryj pięć najważniejszych funkcji bezpieczeństwa online opracowanych przez Google, które pomagają chronić Twoją rodzinę w internecie.

Konto Google

Jeszcze lepsze zabezpieczanie konta Google

Jeśli chcesz dodać kolejny poziom zabezpieczeń do swojego konta Google, włącz weryfikację dwuetapową. Wówczas próba zalogowania się na to konto z nieznanego komputera spowoduje, że Google wyśle na Twój telefon komórkowy odpowiedni kod dostępu. Dzięki temu nawet gdy ktoś wykradnie lub odgadnie Twoje hasło, nie będzie mógł zalogować się na Twoje konto, bo nie będzie mieć Twojego telefonu. Teraz możesz chronić swoje dane, korzystając ze znanej sobie informacji (hasła) i posiadanego przedmiotu (telefonu).

Więcej informacji

Kliknij swoją nazwę użytkownika lub zdjęcie w prawym górnym rogu, a potem kliknij Konto, by otworzyć ustawienia.

U góry kliknij Bezpieczeństwo. W sekcji Hasło kliknij Skonfiguruj obok etykiety „Weryfikacja dwuetapowa”.

Zobaczysz szczegółowe instrukcje konfigurowania tej funkcji.

Następnie wyświetlą się ustawienia weryfikacji dwuetapowej. Przejrzyj je i dodaj zapasowe numery telefonów.

Gotowe. Przy następnym logowaniu otrzymasz SMS-a z kodem weryfikacyjnym.

Chrome

Przeglądanie internetu z zachowaniem prywatności

Jeśli chcesz przeglądać internet z zachowaniem prywatności, użyj trybu incognito w przeglądarce Chrome na komputerze, tablecie lub telefonie. W tym trybie otwierane strony i pobierane pliki nie są zapisywane w historii przeglądania ani pobierania w Chrome.

Więcej informacji

Kliknij kolejno menu Chrome na pasku narzędzi przeglądarki → Nowe okno incognito.

Otworzy się nowe okno z ikoną incognito w rogu. Aby wyłączyć tryb, wystarczy zamknąć to okno.

Konto Google

Konto Google dostosowane do Twoich potrzeb

Na stronie ustawień konta Google możesz zobaczyć usługi i informacje powiązane z tym kontem oraz zmienić ustawienia bezpieczeństwa i prywatności.

Więcej informacji

Kliknij swoją nazwę użytkownika lub zdjęcie w prawym górnym rogu, a potem kliknij Konto, by otworzyć ustawienia.

Konto Google

Alerty o pojawieniu się Twojego imienia i nazwiska w sieci

Dzięki funkcji „Ja w internecie” możesz dowiedzieć się, co widzą inne osoby, gdy szukają Cię w Google, oraz zarządzać tymi informacjami. Pozwala ona ustawić Alerty Google, które monitorują, czy informacje o Tobie pojawiają się w internecie, i automatycznie podpowiada zapytania, na które warto zwrócić uwagę.

Więcej informacji

Zaloguj się na konto Google i przejdź do sekcji Ja w internecie.

Kliknij Zarządzaj alertami sieciowymi, a potem kliknij czerwony przycisk, by utworzyć alert.

Twoje imię i nazwisko pojawi się w polu tekstowym. Kliknij to pole, by zobaczyć więcej sugerowanych alertów.

Kliknij Dodaj, by dodać alert. Kliknij ikonę ołówka, by wprowadzić zmiany, lub ikonę kosza, by usunąć alert.

W menu Częstotliwość wybierz częstotliwość alertów.

Konto Google

Zarządzanie danymi zapisanymi na koncie Google

Panel Google pokazuje informacje o danych przechowywanych na Twoim koncie Google i ogólne informacje o ostatniej aktywności na nim. W tym jednym miejscu możesz łatwo przeglądać swoje dane i aktywność oraz zmieniać ustawienia takich usług jak Blogger, Kalendarz, Dokumenty, Google+ itp.

Więcej informacji

Otwórz Panel, by zobaczyć podsumowanie danych powiązanych z Twoim kontem Google i w razie potrzeby zmienić ustawienia osobiste.

Możesz tam przeglądać dane zapisane na Twoim koncie Google i zarządzać nimi.

Zobacz więcej narzędzi bezpieczeństwa