Odpowiedzialne nawiązywanie kontaktów

Z naszych częstych rozmów z rodzicami wiemy, że monitorowanie aktywności online nastolatków to spore wyzwanie. Możesz jednak nauczyć swoje dziecko podstaw odpowiedzialnego funkcjonowania w społeczeństwie cyfrowym, by ułatwić mu podejmowanie właściwych decyzji, gdy Ciebie nie będzie w pobliżu. Każdy nastolatek powinien wiedzieć, jak reagować na różne sytuacje społeczne w internecie, jak zgłaszać nadużycia i kogo prosić o pomoc. Dowiedz się, jak porozmawiać o tych sprawach z rodziną.

  • Podawanie danych osobowych

    Znajdziesz tutaj porady, jak nauczyć członków rodziny kontrolowanego udostępniania informacji na ich temat w sieci.

    Więcej informacji

  • Rozważne nawiązywanie kontaktów

    Postępuj zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, by wyjaśnić rodzinie, czym pozytywne relacje online różnią się od tych szkodliwych.

    Więcej informacji

  • Aktywne działanie zamiast obojętności

    Zarówno w internecie, jak i poza nim dokuczanie jest krzywdzące. Naucz swoje nastoletnie dzieci, co jest dozwolone w kontaktach przez sieć, a czego nie wolno robić.

    Więcej informacji

Narzędzia bezpieczeństwa

Odkryj narzędzia bezpieczeństwa opracowane przez Google, które pomagają członkom rodziny monitorować informacje na ich temat w internecie.

YouTube

Zarządzanie komentarzami w YouTube

Jeśli przy Twoich filmach lub na kanale w YouTube ktoś publikuje komentarze, które Ci nie odpowiadają, możesz zablokować tę osobę. Uniemożliwi to jej komentowanie Twoich materiałów i przesyłanie Ci prywatnych wiadomości.

Więcej informacji

Aby zablokować kogoś w YouTube, wejdź na stronę jego kanału, która powinna mieć URL podobny do www.youtube.com/user/NAZWA.

Na karcie Informacje kliknij ikonę flagi.

Na koniec wybierz „Zablokuj użytkownika”.

YouTube

Udostępnianie filmów właściwym odbiorcom

Niezależnie od tego, czy swój film chcesz pozostawić jako prywatny, podzielić się nim z kilkoma znajomymi czy udostępnić całemu światu, możesz użyć odpowiedniego ustawienia prywatności. W YouTube filmy są domyślnie ustawiane jako „Publiczny”, ale łatwo możesz wybrać inną opcję w sekcji „Ustawienia prywatności” podczas przesyłania filmu. Jeśli później zmienisz zdanie, zawsze możesz poprawić ustawienie prywatności przesłanego filmu.

Więcej informacji

Aby zmienić ustawienia prywatności, otwórz Menedżera filmów.

Znajdź film, którego ustawienie chcesz zmienić, i kliknij przycisk Edytuj.

Przejdź do menu Ustawienia prywatności.

Wybierz „Publiczny”, by udostępnić film wszystkim, „Niepubliczny”, by mogli go obejrzeć ci użytkownicy, którzy mają do niego link, lub „Prywatny”, by pokazać go tylko konkretnym użytkownikom.

Kliknij Zapisz zmiany.

Google+

Blokowanie niepożądanych komentarzy i tagów

Jeśli w Google+ nie chcesz widzieć wpisów jakiegoś użytkownika, możesz go zablokować – otwórz jego profil i wybierz Zgłoś / zablokuj [nazwa użytkownika]. Możesz też ignorować konkretne wpisy, by nie widzieć ich w swoim strumieniu.

Więcej informacji

Aby kogoś zablokować, na komputerze otwórz jego profil.

W bocznej części profilu kliknij Zgłoś lub zablokuj [nazwa użytkownika].

Potwierdź, że chcesz zablokować tę osobę.

Google+

Wybieranie osób, których wpisy widzisz w strumieniu

Co zrobić, gdy ktoś doda Cię do swoich kręgów, ale Ty nie chcesz się z nim kontaktować? Zamiast blokować tę osobę, możesz ją zignorować. Po zignorowaniu użytkownika nie będziesz już otrzymywać powiadomień związanych z jego aktywnością lub stroną.

Więcej informacji

Otwórz Google+.

Przejdź do profilu wybranej osoby.

Kliknij strzałkę pod jej zdjęciem profilowym i danymi.

Wybierz „Ignoruj [osoba lub strona]”.

YouTube

Moderowanie dyskusji o swoich filmach

Moderowanie komentarzy na własnym kanale w YouTube jest proste. Możesz je usuwać oraz ustawić opcję wstrzymywania tych, które pochodzą od konkretnych osób lub zawierają określone słowa kluczowe, by sprawdzać je przed publikacją.

Więcej informacji

Jeśli chcesz moderować komentarze, kliknij strzałkę w prawym górnym rogu komentarza, by zobaczyć opcje.

Kliknij Usuń, by usunąć komentarz z YouTube.

Możesz też kliknąć Zablokuj w kanale, by uniemożliwić danemu użytkownikowi publikowanie komentarzy przy Twoich filmach lub na kanale.

W sekcji Ustawienia komentarzy możesz wyłączyć komentarze lub określić, że wszystkie nowe komentarze są publikowane dopiero wtedy, gdy je zatwierdzisz.

Sekcja Ustawienia komentarzy pozwala ustawić filtry, które decydują o tym, kto może publikować komentarze na Twoim kanale. Możesz też zablokować komentarze z określonymi słowami.

Zobacz więcej narzędzi bezpieczeństwa